Luță Popovici

Nicolae (Luţă) Popovici s-a născut în 24 iulie 1944, la Domaşnea, judeţul Caraş-Severin. Pasiunea pentru muzică a moştenit-o de la tatăl său, Iancu Popovici, care cânta la fluier şi din voce. Însă talentul său nativ l-a dus mereu mai departe, îndemnându-l să înveţe tot mai mult şi mai bine.

A făcut şapte clase în localitatea natală, continuând să cânte din ce în ce mai frumos la fluier. Când a împlinit 16 ani, tatăl său i-a cumpărat un taragot, iar Luţă, un perseverent autodidact, a învăţat singur să cânte la acest instrument, care-l va impune peste ani drept un virtuoz al Banatului.

La 17 ani, Luţă Popovici intra deja în Orchestra "Lazăr Cernescu" din Caransebeş, una dintre cele mai titrate orchestre din Banat şi nu numai. Aici a cântat alături de mari instrumentişti bănăţeni precum: Petrică Vasile (Cap de Cal), Ion Bălan, Sandu (Nana) Florea, Stanciu Tită, Viorel Bălan.

De-a lungul unei lungi cariere artistice Luţă Popovici trece prin fruntea mai multor ansambluri bănăţene în calitate de dirijor şi solist, devenind în timp un virtuos al taragotului. Dupa debutul la Ansamblul din Caransebeş, Luţă işi continuă activitatea la Ansamblul Casei de Cultura din Orşova şi în final la Ansamblul Profesionist Banatul din Timişoara. 


Sursa: banatulazi.ro